5 minutes

De kracht van gewichtheffen

Olympisch gewichtheffen, een fascinerende en uitdagende sport. Ogenschijnlijk eenvoudig, een halter met gewicht boven je hoofd zien te brengen, maar in werkelijkheid een complexe, technische sport. Het Olympisch gewichtheffen bestaat uit twee wedstrijdonderdelen, de snatch en de clean & jerk. Daarnaast zijn er tal van ondersteunende oefeningen die worden ingezet om de snatch en de clean & jerk te verbeteren, zoals squats, pulls en deadlifts.   

Auteur: Martijn Hoekstra
Publicatie datum: 21 juni 2021
Leestijd: 3 minuten
Categorie: Olympisch Gewichtheffen

Gewichtheffers 

Voor gewichtheffers spreekt het belang van de snatch en de clean & jerk voor zich, het is namelijk hun sport. Het doel is om zoveel mogelijk gewicht te tillen in de beide oefeningen. Gewichtheffers trainen dan ook om beter en sterker te worden in de snatch en de clean & jerk, zodat ze meer kilo’s kunnen tillen. Op het oog zou je het niet zeggen, maar gewichtheffen is een zeer technische sport. Er wordt een groot beroep gedaan op de coördinatie, wat inhoudt dat een gewichtheffer over een goed bewegingsgevoel moet beschikken. Een gewichtheffer moet uiteraard sterk zijn, maar hij moet ook explosief zijn. Oftewel, een gewichtheffer moet over een groot vermogen beschikken, de combinatie van kracht x snelheid. Dit uit zich bijvoorbeeld in het feit dat gewichtheffers in de regel erg hoog en ver kunnen springen en dan ook goed scoren in sprongtesten. 

Gewichtheffen voor CrossFit 

Gewichtheffen is een belangrijk onderdeel van CrossFit. De snatch en de clean & jerk, of afgeleide van deze twee oefeningen, komen regelmatig aan bod in CrossFit workouts. Een goede technische vaardigheid in de gewichthefoefeningen is dan ook zeer waardevol voor een CrossFitter. Het zorgt ervoor dat je meer kilo’s kunt tillen, maar daarnaast ook dat je zowel lichtere als zwaardere gewichten efficiënter kunt verplaatsen. Het kost dan minder energie om de snatch en de clean & jerk uit te voeren. Dit is vooral waardevol in workouts waarbij je veel herhalingen moet maken en/of waarbij je naast de snatch of de clean & jerk nog andere oefeningen moet doen. Tenslotte draagt het gewichtheffen bij aan de ontwikkeling van atletisch vermogen, waardoor je bewegingsefficiëntie en relatieve kracht toenemen. Dit resulteert in makkelijker of sneller andere (fundamentele) oefeningen aanleren, zoals squats, deadlifts, pull ups en muscle ups. 

Gewichtheffen voor andere sportdisciplines

Deelelementen uit het Olympisch gewichtheffen, zoals pull vormen, power snatches en power cleans, worden veelvuldig aangeboden in de krachttraining van andere sportdisciplines. Deze oefeningen hebben een grote transfer naar fysieke prestaties in de eigen sportpraktijk, vooral in sporten waarbij versnellen van lichaamsgewicht en/of een projectiel centraal staat, zoals in spelsport, vechtsport, atletiek, BMX en schaatsen.  Sportbewegingen zijn vaak hoog intensief van aard en vinden plaats onder tijdsdruk. Een groot vermogen kunnen leveren en effectief gebruik maken van de triple extensie (strekking van heup, knie, enkel) staan bij veel van dit soort sportbewegingen centraal. Deelelementen uit het Olympisch gewichtheffen zijn zeer geschikte oefeningen om het vermogen te vergroten en de triple extensie te trainen. Dit schept betere voorwaardes voor explosieve acties als starten, sprinten en springen. 

Gewichtheffen voor recreanten

Gewichtheffen kan je op het eerste gezicht wellicht wat afschrikken. Er worden gewichten de lucht in geslingerd en vervolgens worden ze met veel herrie neergegooid. De eerste stap om te beginnen is wellicht een uitdagende stap, maar ben je eenmaal begonnen, dan is de kans groot dat je vrij snel besmet bent met het ‘gewichthef virus’. Het is een uitdaging om elke keer weer een stukje beter te worden, meer kilo’s te tillen of een beurt met een betere techniek uit te kunnen voeren. 

Gewichtheffen is een technische sport, waardoor je eerst aan de slag gaat met houding, posities en de juiste, meest efficiënte uitvoering van de snatch of de clean & jerk. Dit betekent dat je aan de slag gaat met lichte gewichten, zoals een PVC buis of een lege halter. Techniek is altijd leidend ten opzichte van kilo’s. Dit maakt gewichtheffen, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, een veilige sport. Naast het belang van een goede techniek werk je vooral lineair, van beneden naar boven, waardoor het lichaam geen of nauwelijks belastende rotatiekrachten hoeft te verwerken. Gewichtheffen is dan ook een sport met een laag blessurerisico in vergelijking met sporten als voetbal, judo en tennis. 

Met gewichtheffen train je bewegingen ten opzichte van geïsoleerde spieren. Dit betekent dat je met een snatch of clean & jerk veel gewrichten, spieren en structuren tegelijkertijd aanspreekt. Dit heeft een goede vertaalslag naar dagelijkse bewegingen. Gewichtheffen kunnen we daarom zien als functioneel bewegen. Daarnaast is er veel aandacht voor de zogeheten ‘houdingsspieren’, de spieren van de benen, romp, rug en schouders. Erg nuttig in onze hedendaagse maatschappij, waarbij we vaak werkzaamheden verrichten in ongunstige posities. We zitten veel voorovergebogen achter de laptop of in de auto, wat niet ten goede komt aan onze houding. Veel onderrug klachten zijn het gevolg van de hele dag zitten, oftewel inactiviteit. Gewichtheffen maakt deze structuren sterk en belastbaar, waardoor je houding verbetert en rugklachten veelal verdwijnen. 

Tenslotte kan gewichtheffen zorgen voor meer zelfvertrouwen. Je voelt je krachtiger, je houding is beter en je wordt elke keer weer een stukje beter, sterker of stabieler met betrekking tot de snatch en de clean & jerk. 

Afsluiting 

Olympisch gewichtheffen is een prachtige sport voor iedereen, ongeacht leeftijd of niveau. Hoewel het een individuele sport is, wordt er vrijwel altijd samen getraind. Je probeert elkaar te stimuleren, motiveren en het beste bij elkaar naar boven te halen. Plezier en samen leren en ontwikkelen zijn dan ook belangrijke pijlers in het gewichtheffen. Het is aan te raden om goede begeleiding te zoeken wanneer je het gewichtheffen wilt leren, zodat je zeker weet dat je het op de meest veilige, effectieve en efficiënte wijze aangeboden krijgt, afgestemd op jou als individu. Aarzel dus niet, trek je stoute (gewichthef)schoenen aan en kom een keer gezellig meedoen met een gewichthef les van We Lift. Of neem deel aan één van onze Masterclasses of het populaire Trainingskamp, waarbij je alles leert wat je moet weten om je vaardigheid met betrekking tot het Olympisch gewichtheffen te verbeteren.